ENGLISH - 11


Sziasztok, Hetedikes Angolosok!

A mai feladatokkal a múlt heti anyag egy részét fogjuk gyakorolni, de előtte egy fontosabb kiegészítés, amit előző alkalommal kimaradt:

A „must” módbeli segédigét a belső kényszer mellett a szabályok által előírt kötelező történések, cselekvések kifejezésére is használjuk. Pl. amikor az út szélén meglátjuk a kék alapon fehér színű, balra mutató nyilat ábrázoló KRESZ–táblát, akkor arra angolul azt mondjuk, hogy „You must turn left here.” = Itt balra kell (muszáj) fordulnod.

A módbeli segédigék közül a „have to” (=kell), az ő tagadó alakja: a „don’t / doesn’t have to” (=nem kell), a „must” (=muszáj) és a „mustn’t” (=nem szabad) használata kisebb–nagyobb gondot szokott okozni a nyelvtanulóknak, ezért ma csak rájuk fogunk összpontosítani (leszámítva a szorgalmit).

A tankönyv 71. oldalán, az alábbi linkre kattintva, hallgasd meg, hogy milyen szabályok vannak Matt iskolájában. Először csak hallgasd végig, anélkül, hogy bármi mást tennél, és próbáld meg legalább nagyjából megérteni Matt–et. A második és / vagy harmadik hallgatásnál a tíz cselekvés melletti vonalakra írj egy „M” betűt (=must), ha azt a cselekvést muszáj megtenni, egy „MN” betűpárost (=mustn’t), ha azt a cselekvést nem szabad megtenni, vagy egy „D” betűt (=don’t have to), ha azt a cselekvést nem kell megtenni.


Maradunk ennél a feladatnál, a (b) részét a füzetbe írjátok le. Ezúttal neked, a saját iskoládban érvényben levő szabályok közül kell leírjál minimum négyet. Természetesen, akinek van ideje, írhat több szabályt is. Ahogy a feladat (a) részében Matt tette, te is használd ugyanazt a három módbeli segédigét: „must” / „mustn’t” és „don’t have to”. Minden mondatodat kezd úgy, hogy

„We…”
– utána következik valamelyik módbeli segédige a három közül
– majd rögtön a módbeli segédige után egy másik ige, amit a fejedből (vagy szótárból) írsz oda, attól függően, hogy miről szól a szabály, amiről épp írsz
– végül a másik ige után azt írd, ami még szükséges a szabály megértéséhez. 

Először próbáld leírni az egyszerű dolgokat rögzítő szabályokat. Ha szükséges, használj szótárat. Én azt javasolom, hogy először mindenképpen piszkozat–lapra írd le a mondatokat, hogy ne legyen annyi áthúzás / radírozás a füzetedben, és utána másold át őket.

Az iskolából most átmegyünk az uszodába, akarom mondani a tankönyv 78. oldalára és megoldjuk az 1–es feladatot. A feladat egy uszoda szabályairól szól. Olvasd el a zöld hátterű jelek / ábrák melletti mondatokat, majd azok segítségével egészítsd ki a fölöttük levő tíz mondatot a „must(=muszáj)” / „mustn’t(=nem szabad)” és a „don’t have to(=nem kell)” módbeli segédigékkel.

A munkafüzet 59. oldalán van egy aranyos kis történet, a 6–os feladatban. A feladat (a) része lesz a szorgalmi HF. A kis történetet hat részre „vágták”, úgy, hogy a hat részt össze is keverték. A te dolgod, hogy a hat részt a helyes sorrendbe állítsd. A legelsőt megadták a munkafüzet–szerkesztők.

Végül összefoglalom, hogy mi a

HÁZI FELADAT:

TANKÖNYV: 71. OLDAL / 6–OS FELADAT (a) RÉSZE – a tankönyvben kell megcsinálni
TANKÖNYV: 71. OLDAL / 6–OS FELADAT (b) RÉSZE – a jegyzetfüzetben kell megcsinálni
TANKÖNYV: 78. OLDAL / 1–ES FELADAT – a tankönyvben kell megcsinálni

SZORGALMI → MUNKAFÜZET: 59. OLDAL / 6–OS FELADAT (a) RÉSZE

HATÁRIDŐ: 2020. JÚNIUS 8. [HÉTFŐ] – 21:00 ÓRA
DEADLINE: MONDAY, 8th JUNE 2020 – 9 O’CLOCK P.M.


Jó gyakorlást kívánok!

Angoltanárod:

Rezső bácsi

Megjegyzések